domingo, 29 de noviembre de 2015

Eleccions Comunals 2015

Resultado de imagen de urnas


No acostumo a fer posts en català ni en clau local. No escric en català perque originàriament el bloc era per comentar els aspectes econòmics i de mercats financers que em passessin pel cap i la meva base de lectors la formen col·legues de professió que estan, majoritàriament, a Madrid. Al llarg d'aquests 4 anys, el bloc ha evolucionat (entre altres gràcies a la col·laboració setmanal a Ràdio SER Principat d'Andorra) i si bé he continuat parlant bàsicament de temes econòmics i de la crisi que ens envolta, fent en molt comptades ocasions un apunt local parlant d'Andorra. Un tema (el local) que no he volgut tocar gaire perque crec que hi ha gent molt més capacitada i amb més criteri que jo per fer-ho. Però avui toca. Dit això, començo.

Avui tinc ganes de tocar un tema "espinós", fora del context habitual: les properes eleccions comunals del 13 de desembre. Se n'ha parlat molt del "ball de cadires" i sobretot de la candidatura en coalició entre Liberals d'Andorra i CdI proposada a Andorra la Vella. No deixa de ser curiós com són les coses a Andorra. Cada vegada que hi ha eleccions, es munten i desmunten partits, coalicions, aliances, etc... Deu ser per allò que som encara una democràcia jove, amb una Constitució recent i ens està costant adaptar-nos-hi. Suposo que amb el temps, les idees i tendències polítiques s'estabilitzaran i no serem tant "personalistes". Totes les parròquies tenen el seu "modus operandi" i les seves particularitats. 


  • A Canillo ens trobem amb una sola candidatura per segona vegada consecutiva. Demòcrates per Andorra és l'única formació que ha estat capaç d'aglutinar sota les seves sigles una candidatura. La resta, Liberals, PS, SDP no ho han aconseguit. Mèrit de DA o desmèrit dels aspirants? Democràticament, la parròquia surt perdent però no penso que sigui culpa de DA. Ells han fet la seva feina. Cal analitzar perquè no s'ha pogut presentar alternativa. I això ho han de fer la resta de formacions. En aquests dies de pre-campanya només he vist o notat acusacions o declaracions de l'estil "i tu més" per explicar la situació. Una pena. Temes calents de campanya: una incògnita en ser candidatura única i no hi ha possibilitat al debat.
  • A Encamp ha passat una mica el mateix però amb les forces "progressistes". PS i SDP no han arribat a un acord i el resultat és que hi haurà tres llistes: Liberals + Independents, PS + Independents i UP + Demòcrates. La "caça" per "l'independent" ha estat la tònica. En totes les candidatures s'hi troben presents. Temes calents de campanya: el Pas de la Casa, la gestió de SAETDE, i la perdua de serveis públics comunals (ludoteca per exemple) en la darrera legislatura.
  • La d'Ordino és una ciscumscripció curiosa. Només dues candidatures s'hi presenten. La de Liberals d'Andorra és curiosa, amb una número dos sortint d'una plataforma sindical, en contraposició amb l'ideari politic "natural" del partit. Sóna estrany però és el que hi ha. L'altra candidatura, formada per ACO+DA, és podria dir que és "continuïsta" sobre la majoria sortint, encapçalada per Ventura Espot. Temes calents de campanya: la gestió d'Arcalís i el dèficit del comú.
  • A La Massana també hi ha dues candidatures. Una continuïsta de Ciutadans Compromesos liderada pels consols actuals David Baró i Raul Ferré. I l'altra, de DA, en la que ha hagut de posar tota la carn a la graella amb l'ex ministre de cultura Albert Esteve al capdavant. Temes calents de campanya: gestió d'EMAP i del deute comunal.
  •  A Andorra la Vella com deia al principi és, a priori, on estarà la "mare de totes les batalles". La coalició formada entre CdI + Liberals amb el cònsol sortint, Jordi Minguillón, al capdavant sóna si més no estranya. No cal oblidar que la fundadora de CdI és Rosa Ferrer que avui ocupa el ministeri de Salut i Benestar Social. S'ha parlat molt d'això i crec que se'n parlarà molt més. Certament pot semblar xocant o sorprenent que un membre del Govern (DA) s'associï amb membres del partit majoritari de l'oposició (Liberals). L'estabilitat del Govern ha quedat tocada després d'això. Caldrà veure que passarà un cop es tinguin els resultats sobre la taula el 13D. D'altra banda, DA també ha hagut de "tirar" de "barons" traient del Consell General a Conxita Marsol per posar-la al capdavant d'una candidatura amb ex-ministres (Monica Codina) i ex membres de l'actual comú (Marc Pons). Tot plegat molt interessant alhora que curiós. Temes calents de campanya: posició "antinatural" de la ministra Ferrer, Santa Coloma i el seu abandonament, heliport sí o no, conversió parcial de l'avinguda Meritxell per a vianants, potenciació de zones comercials com Prada Ramon, la zona alta de Meritxell o les botigues del Fener.
  • Sant Juliá de Lòria podria ser un cas d'estudi anomenat "Tots contra UL". Unió Laurediana + Liberals formen una candidatura que a priori surt guanyadora. Al davant tindràn un "melting pot" anomenat Lauredia en Comú amb gent de diferents partits i units a darrera hora. Un matrimoni de conveniència difícil de creure. Temes calents de campanya: Naturlandia o l'ús de "targetes black" dels cònsols en la passada legislatura que, no cal oblidar, els ha costat la seva "no preséncia" en les llistes .
  • Finalment a Escaldes-Engordany els comicis es presenten força interessants. Quatre candidatures hi concórren, sent l'única parròquia amb tanta presencia de formacions juntament amb Andorra la Vella. Per què a Escaldes es presenten 4 partits? A mi em crida l'atenció. No tant com a la capital però em sorprèn. Potser perque és la parròquia del cap de Govern? Pels problemes de l'aigua dels darrers mesos? No ho sé però la realitat és aquesta. La batalla serà dura i el vot estarà molt dividit. La candidatura continuïsta de DA liderada per Trini Marín i Marc Calvet surt com a favorita. Almenys en principi. No obstant, els rivals del PS, també continuïstes amb Cèlia Vendrell i Aleix Mañosas al capdavant, plantaran cara. La incògnita rau en saber quin paper poden jugar les altres dues formacions amb cares noves i inexpertes en política. Liberals + Independents sembla una candidatura de "col·legues" (amb tot el "carinyo" i respecte i espero que no s'enfadi ningú) amb molta empenta i ganes de treballar per la parròquia. La d'SDP+Independents és també una incògnita i caldrà veure quants vots són capaços de restar-li al seu rival "natural", el PS. Temes calents de campanya: la gestió de l'aigua i la conversió de l'avinguda Carlemany en zona per a vianants (Vivand) i que encara porta cua.


Resumint, es presenten unes Eleccions Comunals molt apassionants per ser les més "Nacionals" de la història, al menys de la història recent. El país es troba immers en una crisi sense precedents i aquestes eleccions marcaran un abans i un després en la legislatura. 
D'altra banda, -no ho he esmentat al llarg del post però m'ho reservo per ara- m'agradaria que algú m'ajudés a resoldre un "expedient X" que tenim sobre la taula des de les passades eleccions generals: on són el Verds?

Links d'interès:

Portal de les eleccions: http://eleccions.ad/

Webs dels diferents partits:

Democrates per Andorra (DA): http://www.democrates.ad/
Partit Socialdemocrata (PSA): http://psa.ad/
Social democracia i progrès (SDP): http://www.sdpand.com/
Liberals d'Andorra (LdA): http://www.liberals.ad/


3 comentarios:

  1. Hola Serafí,
    Trobo molt clara i precisa la teva exposició.
    Fa dies vaig parlar amb un amic del PS i en va dir que val més parlar que batallar. I té raó, però jo penso i crec que no és gens ètic ni correcte que després d´un divorci "sagnant" es tornin a ajuntar. Això també val, com no, pels Lliberals i DA. Cal recordar que els Srs. de DA venen del partit Lliberal. Com poden ara fer pactes?. Això és enganyar al elector.
    Sant Julià, que tu anomenes -meelting pot- i que jo anomenaria d´una altre manera, és l´exemple més clar que van per la cadira.
    I els verds ... dons que no estan madurs.

    Bon dia

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Bon dia Jaume,

      Moltes gràcies per la teva aportació al debat. Tens raó quan dius que DA son en gran part ex-membres de LdA però tambè d'altres corrents ideologiques. I sobre els pactes, doncs que vols què et digui. A cada elecció surtent noves formacions, nous pactes que ni t'imaginaves ni en somnis i així anem. De moment, els partits son una suma de persones i no d'ideologies, per això aquest "ball de cadires". El que fa 4 mesos estaba a un lloc el veus ara en el camp contrari. Ha passat amb la Rosa Ferrer amb la colaició CdI+LdA però podría aplicar-se al Josep Mas (Verds) que anaba amb Junts a les passades generals en la candidatura parroquial http://eleccions.ad/images/stories/anteriors/EG_2015.pdf Ara està a la candidatura Liberal. Coses que passen...

      Eliminar
    2. Hola Serafí,
      Després de un dia de descans de les xarxes socials acabo de llegir la teva resposta al meu comentari.
      Llegits varis programes electorals veig que varis aspirants als Comuns van de bona fe i d´altres van perduts o teledirigits.
      Continuo dient que els pactes entre diferents forces són una estafa pel elector. Això fa que els ciutadans vagin perduts dins la marabunta d´aliances, propostes i pactes.
      Un conegut amb el qual he estat en moltes reunions i que estava a matar amb els lliberals ara està amb ells. Ho anomena enginyeria política. (?).
      Tot plegat una olla de cols.
      Bona tarda

      Eliminar